Bert: “Mijn groene daken heb ik 7 jaar geleden zelf aangelegd. Ieder jaar ziet het er anders uit. De ene keer zijn er veel groene planten, de andere keer geel en dan weer rood. Door de groene daken is het zomers minder warm en ‘s winters  minder koud bij ons in huis. Regelmatig zie ik er insecten en vogels naartoe vliegen. De dakbedekking gaat twee keer zo lang mee, omdat de zon niet direct op het dak schijnt. Een groen dak heeft nog meer voordelen. De sedumplanten verbeteren de luchtkwaliteit en ze houden regenwater vast. Ook werkt een groen dak isolerend en dempt het geluid. Veel onderhoud heeft een groen dak niet nodig. Eén keer per jaar strooi je er sedumkorrels overheen als voeding en je checkt of de afvoer niet verstopt is. De natuur doet de rest. Alleen als het bijvoorbeeld drie weken achter elkaar droog is geweest, dan geef ik het sedum water.”

Voordat u aan de slag gaat

Wilt u een groen dak? Laat dan eerst checken of het dak geschikt is en beslis op welke manier u een groen dak wilt aanleggen. “Een gespecialiseerd bedrijf beoordeelt of een groen dak op uw dak mogelijk is. Kan dat, dan zijn er drie manieren om een groen sedumdak aan te leggen. Een laag sedum met substraatsteentjes (het meest milieuvriendelijk), sedum met daaronder substraatrollen (het lichtst) of kant en klare cassettes met sedum (het snelst).”

Keuze gemaakt? Schaf dan alle materialen aan. Koop sedummatten en substraat of kant en klare cassettes, wortelwerend doek, grind, een dakrandprofiel en eventueel een bladrooster. Daarnaast heeft u ladder of steiger, bezem, stoffer en blik, rolmaat, handschoenen en mes of schaar nodig. Hiermee kunt u aan de slag.

Stap voor stap een groen dak

Bert: “De aanleg van een groen dak is in één dag geregeld, vanaf het moment dat u het materiaal in huis heeft. Voor een groen dak doorloopt u verschillende stappen:

  1. Veeg het dak schoon.
  2. Leg een dakrandprofiel aan. Daar ligt het groene dak tussen en het voorkomt dat het sedum over de rand groeit en het substraat niet in de afvoer terechtkomt.
  3. Snijd het wortelwerende doek op maat en leg het op het dak.
  4. Verdeel de substraatlaag met drainage (watercups) erover.
  5. Rol de sedummatten erover en snijd ze op de juiste lengte. Of sla stap 4 en 5 over en plaats kant en klare cassettes.
  6. Strooi tussen de dakrand en het groene dak grind. De grindlaag tussen het groene dak en de dakrand zorgt er voor dat het overtollige water sneller weg kan lopen.
  7. Plaats eventueel een bladrooster over de afvoeropening.
  8. Besproei de sedumplanten met water. Doe dit in de ochtend of avond, zodat het water niet gelijk verdampt.”

Tips

Bert wil graag een veelvoorkomende gedachte van tafel  vegen. “Veel mensen nemen geen groen dak omdat ze denken dat ze niet over het groene dak kunnen lopen. Onhandig als ze boven de ramen willen zemen. Maar die sedumplanten zijn sterker dan je denkt. Daarnaast zeem je de ramen toch ook maar een paar keer per jaar.” Platte of licht hellende (tot 15 graden) daken zijn het meest geschikt voor een groen dak, geeft Bert aan. “Een groen dak kan ook op schuine daken, maar dan adviseer ik een waterbergingssysteem en dat is kostbaar. Als het groene dak (deels) in de schaduw ligt, heeft het extra voeding met sedumkorrels nodig. Anders ontstaat er mos. Een groen dak kan prima samen met zonnepanelen, maar zorg wel dat de sedumplantjes rondom de panelen groeien. Als ze onder de zonnepanelen liggen, kan het voor brand zorgen.”

Gesprek

Bert maakte al veel mensen enthousiast voor een groen dak. “Veel van mijn buren hebben het nu ook. Als ik (via via) hoor dat anderen geïnteresseerd zijn, dan ga ik het gesprek aan en stuur ik ze op verzoek een e-mail met informatie, tips en foto’s. Zo vertel ik ze ook over de subsidie voor een groen dak van de gemeente.”

Wilt u (extra) tips over een groen dak van tuinambassadeur Bert van Trigt? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@capelleaandenijssel.nl.