Duurzaamheid zit bij Muddebouw in de genen. Directeur Fiona Koning kreeg het met de paplepel ingegoten van vader Peter. “Onze drijvende kracht op het gebied van duurzaamheid. Als een van de eersten reed hij elektrisch. Hij is een echte pionier en zoekt steeds weer groene oplossingen. Omdat hij het leuk en interessant vindt. Maar ook omdat hij vindt dat we goed moeten zorgen voor de planeet voor de volgende generatie.”

Peter Koning heeft de dagelijkse leiding van het bedrijf inmiddels overgegeven aan Fiona, haar zus Lisette en aan Henk Hartman. De kleur groen is overal zichtbaar in het gebouw van Muddebouw nabij de Hoofdweg. Groene stoelen, veel planten en echt mos op de muur. Henk: “Dat helpt ook om iedereen binnen het bedrijf bewust te maken dat we duurzaam werken. Niet te veel printen, de monteurs hebben een tablet, geen papieren facturen. Ook hebben we aan het eind van het jaar een ludieke prijs voor de zuinigste chauffeur. Niet extra gas geven en hard remmen voor een verkeerslicht bijvoorbeeld. Een GPS-systeem berekent hoe zuinig ze rijden. Puur om een duurzame mindset te krijgen. We hebben ook wel eens iedereen een fruitboom gegeven. En we willen heel graag bomen planten met het bedrijf. We zoeken nog een geschikte plek.”

Energieneutraal

Het familiebedrijf telt ongeveer 150 werknemers en heeft vestigingen in Capelle, Krimpen aan de Lek en Alblasserdam. Het pand in Capelle aan den IJssel is energieneutraal. Fiona: “We draaien op zonnepanelen. We hebben er meer dan 1.000. In de zomermaanden wekken we meer op dan we verbruiken. Zelfs als al onze machines gebruikt worden.” In de vestiging in Krimpen aan de Lek worden houtsnippers en schaafsel uit de timmerwerkplaats via de motverbrandingsinstallatie omgezet in verwarming. De gasleiding is verwijderd.

Kiezen voor hergebruik

Ook heeft Muddebouw een eigen milieustraat. Henk: “Plastic, bitumen, hout, papier. We scheiden alles en hebben afspraken met afvalbedrijven. We proberen ook zoveel mogelijk te hergebruiken. Van keukens die we uit gerenoveerde huurhuizen halen, maken we nieuwe keukens. Refurbished toiletpotten is ook iets waar we mee bezig zijn. Gebruikte wc’s worden gereinigd en zijn weer als nieuw. Dat is duurder dan hele nieuwe potten aanschaffen. Toch kiezen we hiervoor, samen met onze opdrachtgever.”

Twee jaar geleden werd Muddebouw benaderd door Ecostars. Een programma van de gemeente Rotterdam dat ondernemers op weg helpt naar schone en slimme logistiek. Henk: “Twee keer per jaar zitten we met hen om de tafel om te sparren over nieuwe duurzame initiatieven. Zo hebben we kleine elektrische busjes getest waar Picnic mee rondrijdt.”

Meer laadpalen graag

Een grote wens is een volledig elektrisch wagenpark. Henk: “Het liefst laten we onze monteurs in een elektrische bus rijden. Helaas zijn de levertijden voor dit soort wagens lang. Ook hebben onze collega’s in hun woonomgeving moeite een oplaadpunt te vinden. Bij onze bedrijfspanden staan genoeg laadpalen. Maar onze mensen nemen de bus mee naar huis, zodat ze ’s ochtends direct naar hun opdrachtgever kunnen. En thuis kunnen ze de bus niet opladen. Meer laadpalen zijn echt nodig.”

Een tip voor andere ondernemers? Henk: “Duurzaamheid moet je gewoon doen. Vanuit gedrevenheid investeren en niet een keuze maken uit financieel oogpunt. Toen we kozen voor zonnepanelen, keken we niet naar ‘wat is ons verbruik?’. Maar: hoeveel passen er op het dak?” Fiona: “Blijf kritisch kijken naar je bedrijf. Wat kan er anders? Wat kun je bijdragen aan een beter milieu? Er is altijd wel iets dat je kunt aanpassen.”

Bent u ook ondernemer?

De gemeente Capelle wil Capelse ondernemers waar mogelijk helpen zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Bekijk de subsidies die er zijn.