Hij besloot om zelf zoveel mogelijk huizen te gaan verduurzamen. “Verduurzamen is niet voor iedereen makkelijk. Het kost moeite, geld en tijd”, legt Jeroen uit. “Vier jaar geleden heb ik daarom een eigen bedrijfje opgezet. Daarmee koop ik huizen op, maak ik ze duurzaam en verkoop ik ze weer. Op die manier kopen de nieuwe bewoners een duurzaam huis, zonder dat ze zelf de aanpassingen hoeven te doen.”
Van monument tot bungalow
“Ik ben een geboren en getogen Capellenaar”, vertelt Jeroen. “Meer dan tien jaar geleden kocht ik een oud pandje aan de dijk, vlak bij de kerk. Een monument met een rieten kap. Ik moest het helemaal verbouwen en isoleren om zuinig met energie te kunnen zijn. En het resultaat mocht er zijn! Duurzaam wonen is ook in een monument veel comfortabeler. Dat probeer ik in elk huis te bereiken: winst voor het klimaat, maar ook voor de bewoners. Een geïsoleerde vloer is heerlijk aan je voeten.”
“Inmiddels woon ik in een ander huis, een bungalow”, vertelt Jeroen. “Dit is een moderne woning. Het heeft een groot plat dak met veel ruimte voor zonnepanelen. Tot nu toe hebben we het stap voor stap duurzamer gemaakt. We hebben onder andere geïsoleerd, een warmtepomp geïnstalleerd en een zonneboiler geplaatst. We gebruiken zo min mogelijk elektriciteit. En de energie die we wel gebruiken, wekken we zo veel mogelijk op met zon.”
Duurzaamheid is geld waard
Het wordt de laatste tijd steeds duidelijker met de stijgende energieprijzen: warmte en elektriciteit kosten geld. Dit maakt duurzaam wonen aantrekkelijk voor meer mensen, denkt Jeroen. “Duurzaamheid begint met energie besparen. Het is saai, maar toch echt de eerste stap: isoleren! Dat doe ik daarom met veel aandacht in elke woning die ik verbouw. Onder de vloer, in de plafonds en in de muren. En dubbelglas natuurlijk.”
“Het is daarbij wel belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie”, voegt Jeroen toe. “Want voor je het weet, heb je een hele woning ingepakt in plastic. En dat is nogal ongezond. Daarom plaats ik ook warmte-terugwin-installaties. Dat zijn apparaten die zorgen voor frisse lucht in huis. Ze halen buitenlucht naar binnen en zuigen tegelijk warme lucht uit huis naar buiten. Die warme lucht verwarmt de lucht die binnenkomt. Duurzaam en goed voor de kwaliteit van de lucht.”
Nu is de beste tijd
“Toen ik nog werkte als ontwerper, merkte ik dat veel Nederlanders wachten op de perfecte duurzame oplossing voor hun huis”, vertelt Jeroen. “En die oplossing komt er ook wel, maar het kan nog heel lang duren voordat die betaalbaar is. We moeten dus niet wachten op de perfecte oplossing. En het is ook niet nodig: de techniek is al zo ver. Alles wat je nu doet, ga je sowieso terugverdienen!”
Benieuwd hoe jij je huis kunt verduurzamen? Kijk op duurzaamcapelle.nl voor meer informatie over duurzaam verwarmen, groene daken, subsidies en meer. Of bezoek de WoonWijzerWinkel voor ideeën en advies.