De achterkant van het huis van de familie Rommens ligt op het zuiden. De ideale plek voor zonnepanelen. Door hun dakramen is er plek voor zes stuks. Voorlopig is dat genoeg. Marco en zijn vrouw Petra werken veel thuis, maar zetten de verwarming in de winter nauwelijks aan. “Driedubbelglas houdt veel kou tegen. Kouder dan 18 graden wordt het hier niet. De zon schijnt in onze werkkamer. Daardoor is het ook in de winter prima te doen.”
Zelf stroom opwekken
Waarom kozen ze voor zonnepanelen? “We hebben twee kinderen. Als je naar de planeet kijkt, dan zie je dat het niet zo goed gaat.” De zonnepanelenactie van de gemeente Capelle aan den IJssel kwam op het juiste moment. De energieprijzen werden steeds hoger. “Dit is de reden dat we graag zelf stroom op wilden gaan wekken en minder gas verbruiken.” Elektrisch koken dus en Marco doucht koud. “Dat went vanzelf en is goed voor de spieren.” Daarnaast verving het stel alle lampen voor ledverlichting. “Dat scheelt heel veel stroom.” De volgende stap wordt spouwisolatie en isolatie van de kruipruimte. Over een warmtepomp bestaan bij Marco nu nog wat twijfels. “Die gebruikt elektriciteit. We hebben op dit moment zes zonnepanelen. Dat is te weinig. In de toekomst kijken we of we een aantal panelen bij kunnen laten plaatsen.
Groen dak zonder onderhoud
Sinds vorig jaar is het dak van hun schuur groen. Het staat vol vetplantjes. Vanuit hun werkkamer ziet dat er mooi uit. “Het groene dak werkt ook isolerend. Onze vriezer staat in de schuur, een koelere schuur zorgt voor lager energieverbruik. Ook isoleert het dak in de winter. We hebben er nauwelijks onderhoud aan.” De plantjes op het dak, Sedum, is goed voor de biodiversiteit. “Het trok in de zomer heel veel insecten en vlinders, dat is een leuk gezicht.” Ook vanuit de gemeente bestaat hier subsidie voor, wist Marco. “Maar heel duur is zo’n groen dak niet.”
Petra komt regelmatig met originele duurzame oplossingen. “Duurzaam wc papier, keukenrol en tissues van bamboe en gerecycled papier zonder chloor, kleur- of geurstoffen, tandpasta in tablet-vorm scheelt heel wat plastic tubes. Als we daarmee ons steentje kunnen bijdragen… Ik vind het mooie oplossingen.”
Ook interesse in een groen dak? Vraag de gemeentelijke subsidie aan voor Water en Groen