De meterslange schuifpui in Christians huis in Schollevaar is hoognodig aan vervanging toe. “In de winter zorgt het voor zoveel kou. Er zit een lek in, het glas is nooit vernieuwd, het aluminium kozijn is hol en koud . ’s Winters zitten we al snel onder een deken op de bank. Deze kant ligt op het noordoosten, dus veel zon komt er ook niet. Dus we willen nieuwe kunststof kozijnen en beglazing.”

Tip van een vriend

Zes bij 2,5 meter glas is niet goedkoop om te vervangen. Daarom ging Christian op zoek naar mogelijkheden. “Een optie was om de hypotheek te verhogen. Maar de rente vonden we nu te hoog. Toen nam ik contact op met het Regionaal Energieloket. Zij verwezen me naar de gemeente. Op dat moment was daar voor ons nog geen geschikte lening. Een tijdje terug wees een vriend me op de Energiebespaarlening van Nationaal Warmtefonds. Die heb ik aangevraagd. Telefonisch kreeg ik te horen dat de gemeente Capelle 1,5% rentekorting geeft op de landelijke rente. Zeer welkom!”

Twee maatregelen dus extra subsidie

In de schuifpui komt triple glas, ook wel HR+++ glas of driedubbel glas genoemd . “De man die de boel kwam opmeten zei: ‘je weet niet wat je gaat meemaken straks’. Zoveel behaaglijker wordt het hier in de huiskamer. De prijs met HR++ glas scheelde nauwelijks, dus we gaan voor triple.” Omdat triple glas dikker is voor de huidige en verouderde aluminium kozijnen, worden dat kunststof kozijnen. Daarnaast gaan we ook isoleren. Spouwisolatie en bodemisolatie. “Dat laatste omdat het grondwater hier hoog staat. Het is erg vochtig.” Met deze drie verduurzamingsmaatregelen kan Christian gebruik maken van het hoge subsidiebedrag van de ISDE-regeling. Dat is een subsidie van de landelijke overheid.

Mond tot mond reclame

Het gezin bewoont het huis sinds 2016. De woning is inmiddels uitgerust met zonnepanelen. “Met drie opgroeiende kinderen, twee elektrische auto’s, elektrische vloerverwarming, elektrisch koken en een airco gebruiken we aardig wat stroom. In Schollevaar hebben we te maken met stadsverwarming. Behoorlijk duur. Ik ben me aan het oriënteren op een warmtepomp. Maar dat moet dan wel een stille zijn, er zijn regels zodat buren er geen last van hebben.”

Een elektrische boiler voor warm water is misschien ook nog een optie. Dat hoorde Chris van een overbuurman. “Met buren en vrienden hebben we het regelmatig over allerlei duurzaamheidsmaatregelen. De een heeft hier een tip over, een ander weet weer een goed bedrijf dat niet de hoofdprijs vraagt. Mond tot mond reclame werkt het best. Ook over deze lening en de rentekorting vertel ik weer aan anderen. Is toch mooi als andere Capellenaren hiervan kunnen profiteren?”

Meer informatie over de Energiebespaarlening

Duurzaam wonen is voor Capellenaren nu haalbaar. Samen met Nationaal Warmtefonds maakt de gemeente het vanaf nu mogelijk tegen aantrekkelijke voorwaarden een lening af te sluiten voor verduurzamingsmaatregelen. Voor Capellenaren met een (gezamenlijk) inkomen tot 60.000 euro per jaar was het al mogelijk om via Nationaal Warmtefonds een Energiebespaarlening af te sluiten tegen 0 procent rente, voor de hele looptijd van de lening. Capellenaren met een (gezamenlijk) inkomen van meer dan 60.000 euro per jaar krijgen nu een rentekorting van 1,5 procent. Hiermee kunnen inwoners met een eigen koopwoning bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp aanschaffen, het huis isoleren of zonnepanelen plaatsen. Door deze verduurzamingsmaatregelen besparen Capellenaren flink op de energie(kosten) en wonen zij prettiger.