De nieuwste investering? Een nieuwe oven van 12.000 euro. Die vervangt alle kleine keukenapparaten. Zoals het tosti apparaat en een kleinere oven. “Het is een investering, maar het scheelt zoveel aan energiekosten. We hebben daarom de nieuwste A-label apparatuur, bijvoorbeeld in de koelcel. De vaatwasser in de keuken vervangen we binnenkort. Natuurlijk maken we gebruik van subsidies. Het geld heb je er in vijf jaar uit, de vaatwasser gaat zeker tien jaar mee.”
En zo berekenen zij alles bij De Beren. Twana huurde een bedrijf in om een duurzame keuring te doen. Zij stelden een rapport op en een actieplan. Wat kan beter, wat moeten ze vervangen, welke certificaten zijn nodig, waar kunnen zij besparen op energie en geld, welke investeringen zijn nodig? “Dat gaat best ver. Van het koffiezetapparaat tot het instellen van een tijdschakelaar. Zelfs de rubbers aan de deuren zijn nu duurzaam! Bij grote veranderingen laat ik hen weer langskomen voor een keuring.”
Vegan spareribs
Twana leidt het restaurant sinds 2019. De Capelse vestiging van De Beren-keten aan de Hoofdweg stopte en langs de IJssel werd een nieuw restaurant gebouwd. Inmiddels is de van oorsprong Rotterdamse keten landelijk bekend. “Als het gaat om de menukaart staan we in lijn met de restaurants van Loetje en Van der Valk. Een ‘vreetschuur’ kun je ons echt niet meer noemen. Maar onze keten is groter en dat biedt voordelen bij het inkopen en ontwikkelen van nieuwe gerechten.” Zo komen De Beren binnenkort na vegan saté ook met vegan spareribs.
Computer registreert verspilling
Twana had twaalf jaar een eigen grillroom in Rotterdam-Zuid. Daarna was het tijd voor een overstap naar een restaurant van De Beren. “Ik wil veel en bij De Beren is veel mogelijk. Met duurzaamheid, maar ook met data gedreven ondernemen in de horeca.” Oftewel: alles wat in het restaurant gebeurt, is terug te zien in een computerprogramma op zijn laptop. Van personeels- kosten en zaken, tot wat de gasten per uur bestellen, boekhouding en inkoop. “Zo is ook de verspilling van de inkoop zichtbaar. Tja, 30 procent van het eten gaat de afvalbak in. Dat vinden we te veel. Dit eten kunnen we helaas niet aanbieden bij de voedselbank, want daar zijn regels voor. Binnen De Beren hebben we een denktank om een oplossing hiervoor te vinden. Daarnaast kan ook het servicekantoor meekijken. Zij adviseren als ze zien dat er te ruim wordt ingekocht.”
Nu nog zonnepanelen
Op zijn duurzame verlanglijst staan nog een warmtepomp en een accu. Maar dat laatste is lastig met de brandverzekering. “Financieel is dat nu nog geen optie.” Ook voor zonnepanelen ligt al een heel plan klaar. 220 stuks, het hele dak vol. Alle offertes liggen er, maar hij is nog in overleg met de eigenaar van het pand.
Twana vindt het heel belangrijk om de aarde fatsoenlijk achter te laten. “Wat je hebt gekregen, daar moet je met respect mee omgaan. In je eentje kun je al een voorbeeld zijn voor anderen. Het doet me pijn om te zien hoe we met de natuur om gaan.”