Circulariteit speelt bij bedrijven op verschillende niveaus. In het bedrijf zelf. Bijvoorbeeld door het inkopen en afdanken van producten. Op een bedrijventerrein door grondstoffen met ‘buren’ te delen of samen de afvalinzameling te organiseren. Of tussen bedrijventerreinen binnen een regio. In Zuid-Holland zijn 26.000 bedrijven gevestigd, verspreid over ruim 600 bedrijventerreinen. Dat is bijna 1/3 van de economie van Zuid-Holland. 30% van alle grondstofstromen in Nederland vindt plaats in Zuid-Holland, met name op bedrijventerreinen. 

Successen en lessen delen en zo kansen benutten

Bent u ondernemer of werkt u (samen) op een bedrijventerrein? In de nieuwe circulaire kennisbank van Provincie Zuid-Holland en Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN) delen ondernemers, parkmanagers, bedrijfsinvesteringszones, vastgoedeigenaren en gemeenten hun kennis over en ervaringen met circulair ondernemen. U leest er meer over circulaire bedrijfsvoering, samenwerking op bedrijventerreinen, ketensamenwerking, deelfaciliteiten, ruimtelijke ordening en circulaire gebiedsontwikkeling.  

Ook bevat de kennisbank circulaire subsidiemogelijkheden, Green Deals, juridische ondersteuning en toolboxen voor uw eigen bedrijfsscan. Bezoek eens de digitale kennisbank en doe uw voordeel met al de gedeelde informatie. Dit helpt u om uw kansen in een circulaire economie te benutten.  

Minder weggooien, meer (her)gebruiken

Door van elkaar te leren en successen én geleerde lessen te delen, komen we een stap verder naar een circulaire economie. Zo gooien we minder weg en gebruiken we grondstoffen steeds opnieuw. In de online kennisbank leest u meer over de do’s en don’ts van circulair ondernemen en hoe andere bedrijven(terreinen) u voor gingen.  

Het doel is dat Nederland in 2050 een circulaire economie heeft. Dat kan alleen als we overschakelen van een lineaire (weggooimaatschappij) naar een circulaire economie. In zo’n economie blijven we grondstoffen (her)gebruiken en gooien we (bijna) niks weg. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te besparen op grondstoffen, minder te drukken op het milieu én door te voldoen aan nieuwe Europese en nationale regelgeving. De nieuwe Europese regels voor het ‘recht op reparatie zijn daar een voorbeeld van.  

Capelle aan den IJssel zet stappen naar een circulaire economie in 2050. Samen zorgen we dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen en dat afval niet meer bestaat. Dit doen we door onze spullen langer te gebruiken, te repareren en een tweede leven te geven. Zo wordt oud altijd weer nieuw.