Gastspreker Winnie Oussoren, voorzitter en woordvoerster van Milieudefensie Jong (de jongerenorganisatie van Milieudefensie), trapte het programma af met een presentatie over klimaatverandering en klimaatactivisme. Volgens haar gaat het klimaatprobleem niet alleen over uitstoot van CO2, maar ook over verdeling en privilege. “De zuidelijke helft van de wereld voelt de gevolgen van klimaatverandering, terwijl die door ons wordt veroorzaakt. We moeten dat rechttrekken. Wij hebben een privilege, omdat we minder te maken hebben met extreme klimaatrampen. Je inzetten voor klimaatrechtvaardigheid helpt de wereld en ook jezelf, want het vermindert klimaatstress en geeft plezier en voldoening als je hiervoor samenwerkt met anderen.”

Vijf manieren van klimaatactivisme

De woordvoerster van Milieudefensie Jong besprak vijf methoden van activisme, van makkelijk tot moeilijker. Zoals petities ondertekenen tegen het regeringsbeleid (makkelijk) of burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals de A12-blokkades (moeilijk). Winnie benadrukte dat wie actief wil worden op dit terrein vooral moet kiezen wat bij hem of haar past. Het gaat er niet om iemand schuldgevoelens aan te praten, zei ze, maar om een groene en eerlijke planeet te realiseren voor iedereen.

Een Duitse leerlinge geeft aan dat ze meer wil gaan doen op dit gebied. Ook is ze van plan de kersverse film van Milieudefensie over Once you care bekijken. Ook twee jongens van het Capelse Comenius Lyceum herkennen zich in Winnies verhaal. Ze gaan minder met een auto en kiezen vaker voor het openbaar vervoer. Vooral vonden ze het goed om te horen dat met name bedrijven hun beleid moeten aanpassen voor de toekomst van de planeet Aarde.