Gemiddeld verbruikten Capellenaren 550 kubieke meter gas en 2400 kilowattuur stroom. Dat we met z’n allen flink minder stroom en gas hebben verbruikt, is vooral om financiĆ«le redenen. De energieprijzen stegen in 2022, maar veel huishoudens hadden toen een vast energiecontract met een lage prijs. Zij kregen vorig jaar pas te maken met de hoge gasprijs, toen ze een nieuw contract afsloten. De kachel kon vorig jaar in veel woningen ook laag blijven staan, want het KNMI telde in De Bilt opvallend weinig vorstdagen.

Toch lijden er nog huishoudens aan energiearmoede, meldden we begin juli. Zeker nu de steunmaatregelen tegen hoge energierekeningen zijn afgebouwd.

Grootverbruikers wonen vrijstaand

Niet elke woning verbruikt natuurlijk evenveel stroom en gas. In Capelle aan den IJssel zijn het de vrijstaande woningen die het meeste gas verbruiken: 1430 kubieke meter. Het laagste gasverbruik vinden we bij appartementen: 460 kuub per jaar.

Qua stroom zijn de grootverbruikers ook weer de vrijstaande woningen: die zijn goed voor gemiddeld 4560 kilowattuur. Aan de andere kant staan ook weer de appartementen, met 1980 kWh per jaar.

Wijk met hoogste verbruik

Het CBS weet overigens ook binnen gemeenten waar de meeste stroom en gas wordt verbruikt. Binnen Capelle aan den IJssel verstookt het ‘s-Gravenpark het meeste gas, namelijk 1870 kuub per jaar. De woningen met de hoogste stroomrekening staan in de buurt Klinkert: die verbruiken 5110 kilowattuur. Het laagste stroomverbruik vinden we in wat bij het CBS ‘Hoofdweg sector A’ heet: 1560 kilowattuur.