Je hebt een bijzonder systeem voor afwatering aangelegd in je tuin. Waarom heb je dit gedaan?
“Het begon met een verzakking onder ons huis. Het regenwater voor en achter ons huis komt in een put onder onze uitbouw. Ik hoorde het water eronder klotsen. Toen ik een kijkje ging nemen in de kruipruimte zag ik dat de bodem helemaal verzakt was, en dat de waterpijp daardoor was gescheurd. Hier moest wat aan gebeuren. Ik kon toen twee vliegen in één klap slaan: het probleem oplossen én zuiniger met hemelwater omgaan. Want ik ben ook graag duurzaam.”
Wat heb je gedaan om het regenwater op te vangen?
“Er moesten in ieder geval regentonnen komen. We hebben een klein tuintje, dus de tonnen mochten niet te veel ruimte innemen. Dat is goed gelukt, ik heb nu twee platte regentonnen die veel water opvangen. Daarna loopt het in een systeem van drupslangen, die het water gedoseerd over mijn achtertuin uitgieten. Zo komt het water dat normaal onder mijn huis zou stromen mooi in de tuin. Goed voor de tuin en goed voor mijn fundering!”
Hoe bevalt het systeem?
“Verbazingwekkend goed. Ik verbaas me erover hoe goed mijn kleine tuintje al dit water kan verwerken. Het is wonderlijk hoeveel water de planten opnemen. Ook de aanleg van het systeem viel eigenlijk mee. Ik ben timmerman, dus ik kon gelukkig zelf ook zelf wat doen. Mijn hele tuin ligt nu vol met drupslangen, maar je ziet er weinig van. Ook de regentonnen zijn mooi weggewerkt. Alleen met enorme hoosbuien heeft het systeem nog weleens moeite. Dan wil het paadje achter ons huis nog weleens onderlopen.”
Heb je nog meer duurzame plannen?
“Ik wil even aankijken hoe mijn systeem het volhoudt op de lange termijn. Dan kan ik het misschien verder uitbouwen. Ook aan de voorkant van ons huis wil ik voor een betere afwatering zorgen, ik ga nog bekijken hoe. Heel Capelle heeft met verzakking te maken. Ik wil in ieder geval op lokaal niveau mijn steentje bijdragen.”
Regenton in uw tuin? Vraag subsidie aan
Woont u in Capelle aan den IJssel en wilt u binnenkort een regenton aanschaffen? Of bent u van plan een groen dak, groene gevel of een groene erfafscheiding aan te leggen? Vraag dan onze gemeentelijke subsidie voor Water en Groen aan.