De nieuwe supermarkt is de derde Lidl Zero in Nederland, na Woerden en Almere. De vestiging in Capelle is zelfs nog een stukje ‘groener’, volgens Lidl. De bouwers houden rekening met een lage impact op het milieu. De CO2 uitstoot zal minimaal zijn door veel hout te gebruiken bij de constructie.
Ook krijgen veel oude materialen een tweede leven. De isolatie gaat bestaan uit oude kleding. Oude heipalen die nog in de grond zitten onder de parkeerplaats, worden gebruikt om de winkel op te bouwen. De heipalen zijn van een oude Ford-garage die op die plek heeft gestaan.
Zodra het pand klaar is en open gaat, wordt de winkel vanuit het distributiecentrum in Waddinxveen, met elektrische vrachtwagens.
Duurzaam parkeerterrein
Over het hele dak, op de gevel en op de daken van de carports komen ruim 1300 zonnepanelen. Het blijft niet bij een duurzame winkel alleen. Ook de omgeving wordt groener en koeler. Lidl stimuleert de biodiversiteit door bomen en planten in het gebied te integreren en nestkasten voor insecten te plaatsen. Klanten kunnen hun auto opladen op het duurzame parkeerterrein.
Wethouder Sjoerd Geissler sloeg donderdagmiddag, tijdens de week van de circulaire economie, de eerste heipaal de grond in en gaf daarmee het startsein voor de bouw. “Het is mooi dat Lidl in onze gemeente de duurzaamste supermarkt van Nederland bouwt. Dat past goed bij onze ambities. In Capelle stimuleren wij het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden. Zo bouwen wij samen aan een groene, duurzame stad waar aandacht is voor een fijne en gezonde woon- en leefomgeving. Het is geweldig dat Lidl daar met deze supermarkt in deze wijk een bijdrage aan levert.”
