(Zeer) zeldzame, bijzondere waarnemingen

  • De bruingemarmerde schildwants is sinds 2018 voor het eerst in Limburg gevonden, waar deze schade aanricht aan de fruitteelt. Nu is de wants dus ook gezien in Capelle. Dit diertje komt uit oost-Azië en is per ongeluk geïntroduceerd in Europa en Noord-Amerika. Ziet u de bruingemarmerde schildwants? Geef dit dan door aan wetenschappers van Wageningen University & Research.
  • De Europese otter is een bijzondere waarneming. In de afgelopen 10 jaar is deze soort pas één keer eerder gezien in Capelle. Helaas is de otter wel dood langs de Abraham van Rijckevorselweg gevonden.

Opvallende waarnemingen

  • Twee opvallende verschijningen in de Hollandsche IJssel waren de Europese bever en de grijze zeehond. Sinds 2017 is de bever al een paar keer eerder gezien. De grijze zeehond is voor het eerst sinds 1963 weer waargenomen in Capelle.
  • Wist u dat muggen en vliegen heel bijzondere namen kunnen hebben? Zo zijn deze lente in Capelle de banaanmug, de zwartvleuge-stekelwapenvlieg gevonden. De kleinste details worden gebruikt om soorten van elkaar te onderscheiden en voor hun opvallende naam.
  • De Aziatische hoornaar is twee keer gezien. Dit beestje komt van oorsprong niet voor in Nederland en heeft hierom nog geen natuurlijke vijanden. Wel eet de Aziatische hoornaar onder andere honingbijen. Daarom is het goed om op de hoornaar te letten. Lees hoe u de Aziatische hoornaar herkent en wat u moet doen als u het beestje heeft gevonden.
  • Wist u dat de brede orchis, de rietorchis en de brede wespenorchis groeien in onze stad? Deze wilde orchideeën zijn een belangrijke voedselbron voor bijen en hommels. Ze zijn wettelijk beschermd. Laat de planten dan ook staan als u er eentje ziet of maai er omheen als u een wilde orchidee in uw tuin heeft.
  • Hoewel de lepelaar geen zeldzame vogel is, zien we deze soort met zijn bijzondere snavel niet vaak in Capelle. Hij zat te rusten in het gras langs de Hollandsche IJssel. De lepelaar stopt hier vooral om even te eten of vliegt over onze stad heen onderweg naar de Waddeneilanden.

Doe ook mee en help meer soorten te ontdekken

Via de BioBlitz brengen we in kaart welke verschillende soorten dieren, planten en paddenstoelen in Capelle aanwezig zijn. Samen ontdekken we wat er leeft en groeit! Ons doel is dat op 31 maart 2025 1.700 soorten zijn gezien in onze stad. Helpt u mee om meer soorten te ontdekken? In het nieuwsbericht Doe mee aan de BioBlitz in Capelle leggen we uit hoe u meedoet.