IJsselpark is gebouwd op de plek waar voorheen het IJsselcollege was. Het gebouw en het schoolplein zijn gesloopt. Nu staat er een mix van verschillende soorten woningen tussen sloten en groen dat past bij dit gebied. De buurt ligt in één van de laatste stukken slagenlandschap in Capelle. Om dat extra te benadrukken, zijn gedempte sloten weer uitgegraven en verbonden met de sloten die er nog waren. De sloten zijn voorzien van natuurlijke oevers met matten met daarin milieuvriendelijke zaden voor kruiden en (water)planten.
Speciaal geselecteerd groen
Bestaande bomen en planten zijn zo veel mogelijk blijven staan. Nieuw groen wat is toegepast, is speciaal geselecteerd zodat het goed past bij het veenweidegebied. Denk aan de lisdodde, knotwilg, valeriaan, gele lis en dotterbloem. Door het bestaande en het nieuwe groen hebben insecten, vogels en andere dieren een fijne plek om te leven. De ruime, groene opzet van de wijk zorgt samen met de omliggende sloten voor een natuurlijke regenwateropvang bij (piek)buien.
Wonen in een landschap
Waar bij woningenbouwprojecten de woningen centraal staan, voeren bij IJsselpark juist het landschap én duurzaamheid de boventoon. Dat zie je terug in de keuze voor natuurlijke materialen. Voor de woningen is veel hout, riet en leisteen gebruikt. Die materialen hebben een lagere CO2-voetafdruk en zijn makkelijk te recyclen. De regenpijpen voeren het water niet af naar het riool, maar naar de sloten. De tuinen zijn een onderdeel van de landschap. Er gelden daarom ook regels voor het inrichten van (delen van) de tuinen. Daar zijn bijvoorbeeld geen schuttingen, tegels of grind toegestaan.
Hergebruik materialen
Het slopen van het schoolgebouw gebeurde zorgvuldig. Er is rekening gehouden met vogels en vleermuizen in en rond het schoolgebouw. Vervolgens is het gebouw in delen uit elkaar gehaald. Op die manier konden materialen op soort verzameld worden om in dit project of ergens anders opnieuw gebruikt te worden. Bruikbaar beton is ter plekke door een knijpwagen vergruisd. Dat puin ligt nu als fundering onder de wegen in de woonbuurt. Ook heeft het piepschuim (eps) onder het schoolplein een nieuwe bestemming: onder de tuinen zodat die niet verzakken.
Straatnaam verwijst naar de geschiedenis
De nieuwe wijk had ook een nieuwe straatnaam nodig. Rietkraag verwijst naar het slagenlandschap van grasland en sloten. Met veel riet langs de waterkant, wat het water op een natuurlijke manier zuivert. Zo verwijst niet alleen de nieuw gerealiseerde buurt maar ook de straatnaam naar de oorsprong van deze plek in Capelle.
Wilt u weten welke regels er in Capelle gelden voor duurzaam (ver)bouwen? Bekijk dan onze Duurzaamheidsleidraad voor bouwen, die sinds deze zomer van kracht is. Daarin stellen we regels aan het bouwen en verbouwen van gebouwen op het gebied van circulariteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit en energiegebruik.