Veel woonwijken zijn nog onvoldoende voorbereid op extreme weersomstandigheden, zoals hitte, droogte en zware regenval. Een antwoord op het hittebestendig maken van wijken is zorgen voor meer groen in de openbare ruimte. Op een terras in de zon bij de Koperwiek voelt het veel warmer dan op een bankje in het Schollebos. En dat terwijl de afstand tussen deze plekken niet zo groot is.
In bepaalde delen van Capelle aan den IJssel is het op zonnige dagen echt warmer dan op andere plekken. Via deze kaart ziet u welke wijken het warmst zijn. Wat blijkt? Bij de inwoners van Fascinatio en op bedrijventerrein Capelle XL gaat het kwik het meest omhoog. Dat is anders in buurten vlakbij het Schollebos. De Bermweg bijvoorbeeld. En de ’s-Gravenweg. Ook in Oostgaarde is het koeler.
Acht graden warmer
Volgens het KNMI veroorzaakt het zogeheten ‘stedelijk hitte-eiland effect’ de verschillen. Dit is het temperatuurverschil tussen stad en platteland. Op zomerse dagen kan dit verschil oplopen tot 8 graden in sommige delen van Capelle. Het KNMI: “Een buurt met flats en betegelde straten warmt sneller op. Ook houdt het de warmte veel langer vast. In de stad zorgen daarnaast auto’s en scooters voor extra warmte. In een wijk waar huizen verder uit elkaar staan, is de temperatuur lager. Ook bomen werken verkoelend door schaduw en verdamping.”
Steeds groener en koeler
In Capelle aan den IJssel doen we er veel aan om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. We willen schade en overlast door extreme hitte, droogte en buien zoveel mogelijk beperken. Hoe we dat doen? Vooral door Capelle letterlijk steeds groener en dus koeler te maken. Meer bomen in de wijken en groenere schoolpleinen bijvoorbeeld.
De stad voorbereiden op extremer weer kunnen we als gemeente echter niet alleen. Daar hebben we iedereen bij nodig. Draag ook uw steentje bij door bijvoorbeeld tegels in de tuin te vervangen door groen of een groen dak aan te leggen. Hiervoor kunt u ook subsidie aanvragen. Via de gemeente, maar ook bij het Hoogheemraadschap.