Anne: “Bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (ook wel waterschap) werken we dag in dag uit aan droge voeten en voldoende en schoon water. We zorgen voor de juiste waterstanden in sloten, veilige dijken en maken rioolwater schoon zodat het weer de natuur in kan. Ook werken we aan het voorkomen van wateroverlast. Dat doen we als waterschap niet alleen. Samen met verschillende partijen, zoals de gemeente nemen we maatregelen in de openbare ruimte om de omgeving voor te bereiden op extremer weer. We vangen regenwater op, bijvoorbeeld met waterpleinen, waterbergingen in de grond en groene daken. Het water zakt daardoor langzamer in de grond of naar de sloot. Zo komt het niet allemaal in één keer tegelijk in het riool of de sloot terecht.”
Anders met water omgaan
De zeespiegel stijgt, de bodem zakt langzaam, het weer wordt extremer en de soorten dieren en planten nemen af. Tekenen dat het klimaat verandert. “Nederland is als laaggelegen waterland goed in het zo snel mogelijk wegpompen van water. Als het weer extremer wordt, wordt het steeds lastiger om de grote hoeveelheden water in korte tijd af te voeren. Zeker in steden met veel steen. Ook krijgen we vaker te maken met langere droge periodes waarbij we extra water nodig hebben. Daarom is een nieuwe aanpak nodig.”
Het is belangrijk dat we water tijdelijk opvangen, opslaan en later gebruiken of wegpompen. In Capelle gebeurt dat bijvoorbeeld bij de Arica, vertelt Anne. “Daar is een waterbergende weg met veel groen aangelegd door de gemeente. Het waterschap vergroot het gemaal bij Hitland, zodat die meer water weg kan pompen. Voor meer van dit soort maatregelen werken partijen zoals de gemeente en het waterschap samen in de Alliantie Waterkracht. Een netwerk dat kennis ontwikkelt voor de oplossingen van de toekomst.”
Alle maatregelen samen hebben grote invloed
Elke Capellenaar kan helpen om onze stad voor te bereiden op extreem weer. Door acties in uw eigen omgeving. “Het lijkt maar een kleine actie in uw tuin of op uw balkon. Tóch helpen alle beetjes om een groot effect te bereiken. Daardoor heeft u minder risico op wateroverlast. U krijgt er ook een gezellige, groene, levendige en koelere omgeving voor terug.”
Hoe houdt u water tijdelijk vast
Maak ruimte voor groen. Groen neemt als een spons regenwater op. Dieren hebben door groen een plek om te leven en van te eten. Een groene omgeving draagt bij aan de leefbaarheid. En weet u dat een groene tuin tot een aantal graden koeler kan zijn dan een versteende tuin? Vergroenen heeft dus meerdere voordelen.
Ook een regenton of regenschutting vangt regenwater op. Anne: “Zo stroomt er minder water tegelijkertijd de sloot en het riool in. Het water kunt u op droge dagen gebruiken voor uw planten. Minder regenwater het riool in laten stromen, kan ook door regenwater naar een juiste plek in de tuin toe te leiden waar u water tijdelijk vasthoudt.’’ Andere tips: leg een groen dak aan, vergroen de gevel of plaats een groene schutting. Op plekken waar groen geen optie is, kunt u grind of waterdoorlatende stenen gebruiken. Daarmee zakt het water ook langzaam de bodem in.
Balkons en regen
Heeft u een balkon? Met plantenbakken vangt u water op. Een andere optie is om uit te zoeken of een groen dak op uw appartementencomplex mogelijk is. Anne: “Dit vangt water op en de planten verkoelen. Of leg samen met uw buren een geveltuin aan. Dat vangt water op, ziet er mooi uit en met de juiste planten is het ook goed voor dieren.”
Subsidie voor groene maatregelen
Meer weten over het slim omgaan met water op uw terrein? Of wilt u meer informatie over het vergroenen van uw tuin of balkon? Ga naar de pagina Ga voor groen in elk seizoen.
Heeft u plannen om uw dak, gevel of erfafscheiding te vergroenen? Bekijk of u gebruik kunt maken van de subsidie Water en Groen van de gemeente. Ook geeft het waterschap informatie om de omgeving ‘samen waterproof’ te maken.