In het voorjaar gaan veel mensen de tuin in en het balkon op. Genieten van het lentezonnetje én de natuur die langzaam ontwaakt. Het is ook weer tijd om de handen uit de mouwen te steken. De tuin klaarmaken voor een nieuw groeiseizoen. Als de temperatuur oploopt en de dieren hun overwinterplek verlaten, kan de tuin weer klaargemaakt worden voor een nieuw groeiseizoen.  Verdeel de oude plantenresten weer over de borders en potten. Dit is voeding voor al het leven in de bodem! Het vroege voorjaar is ook een goede tijd om nieuwe planten in de tuin of op het balkon te zetten. Of ga zelf aan de slag met het zaaien van bijvoorbeeld groenten of eenjarige planten.  

Snoeien

Snoei in de lente dode en beschadigde takken weg voor gezonde nieuwe groei. Voorjaarsbloeiers worden na de bloei gesnoeid, bijvoorbeeld de sneeuwbal of sering. Struiken of bomen die op nieuw hout bloeien worden in de vroege lente gesnoeid, bijvoorbeeld sommige hortensia en rozensoorten. Gebruik scherp en schoon gereedschap. Zoek altijd van tevoren de snoeitips voor een specifieke soort op.  

Hergebruik snoeiafval om houtsnippers of een takkenril van te maken. Houtsnippers houden goed vocht vast, waardoor de bodem minder snel uitdroogt. Ook gebruikt u het om een tuinpad van te maken.  

Zorg voor een goede bodem

Door compost verbetert u de bodem van uw tuin en dat is goed voor de verschillende planten en dieren die daar leven. Wist u dat compost makkelijk zelf te maken is? Recycle daarvoor uw groente-, fruit- en tuinafval. Naast compost kunt u uw tuin of potten op het balkon vullen met turfvrije grond.  

Kies voor een mix van verschillende planten en bloemen

Een mix van verschillende planten en bloemen geeft niet alleen een kleurrijk geheel, dit is ook goed voor de natuur. En zo staat er van het voorjaar tot het najaar altijd wel wat in bloei, door een zogenoemde bloeiboog. Met de juiste bloemen en planten is uw tuin een paradijs voor vogels, bijen en andere insecten. Ze worden blij van inheemse planten. Dat zijn soorten planten die al eeuwen in Nederland groeien en ingespeeld zijn op onze bodem, dieren en ons klimaat. De hommel weet precies wanneer de lekkerste bloemen in bloei staan. Er zijn zelfs insecten die alleen maar op één specifieke bloem vliegen. Deze inheemse plantensoorten komen veel voor in Capelle en groeien ook goed in stadstuinen: 

  • Bomen, hagen en struiken: wilde lijsterbes, liguster, meidoorn, gele kornoelje en gewone vlier.   
  • Klimplanten: bosrank, wilde kamerfoelie of gewone klimop.  
  • Vaste planten: grote kattenstaart, robertskruid en de gewone brunel.  

Let erop dat u biologische zaden, planten en bloembollen koopt. Die zijn vrij van schadelijke middelen. U herkent de biologische planten aan een milieukenmerk, zoals EU-biologisch, EKO en Demeter. 

Maai minder en in fases

Hoe langer het voorjaar duurt, hoe meer de planten, struiken, bloemen en bomen groeien en bloeien. Hoe meer de natuur haar werk doet, hoe wilder het wordt! Het is een fijne plek voor bijen, vlinders, vogels, egels en andere dieren om te leven, schuilen en eten. Bijvoorbeeld in het gras. Maai het daarom minder vaak en in fases. En maai om kruiden zoals paardenbloemen, klaver, boterbloemen en madeliefjes heen.  

Liggen er bladeren en takjes op het gras? Haal ze niet weg, maar veeg het naar een hoekje in de tuin. Voor egels en andere dieren is het beter als de tuin een beetje rommelig is. Zij schuilen onder de bladeren en vinden er voedsel. Laat bijvoorbeeld ook een stukje grond kaal en onbegroeid, voor bijen die graag in de grond broeden. Maak de tuin dus niet té netjes. Hoe wilder, hoe beter!