Isoleer de spouwmuur

Een gemiddelde woning verliest al snel 20 procent van de warmte via de muur. Daarom is spouwmuurisolatie echt een aanrader. Het is een van de goedkoopste aanpassingen en eenvoudig. Alles gebeurt buiten het huis en u heeft hebt er geen rommel van. U merkt alleen dat uw energieverbruik flink daalt. Het is de makkelijkste keuze bij verduurzaming. Eenmalige kosten: 850 tot 2.600 euro (afhankelijk van je type woning). Spouwmuurisolatie kan het energielabel al een of twee letters opkrikken.

Isoleer dak en vloer

Het energieverlies via het dak is vergelijkbaar met de muren. Als u toch verbouwt, is het handig dat gelijk aan te pakken. Dat ligt anders bij een betimmerde of gestuukte zolder. Isolatiemateriaal is niet heel duur, maar het is wel vrij bewerkelijk. En duurder omdat u het plafond opnieuw moet afwerken.

Vloerisolatie ontbreekt vaak. Dat kunt u prima zelf aanbrengen. Heeft u een kruipruimte onder het huis? Dan kan het makkelijk aan de onderkant. Dit verbetert niet alleen uw energielabel. U heeft ook minder koude voeten! Vloerisolatie is zeker een must bij vloerverwarming. Anders verdwijnt er veel warmte naar de bodem of kruipruimte.

Zonnepanelen

Zijn muren, dak en vloer geïsoleerd? Dan is het aan te raden om zonnepanelen op uw dak te leggen. De belangrijkste vraag bij zonnepanelen is: hoeveel stroom heeft u nodig? Kijk vooral eerst waar u nog kunt besparen. Dit kan bijvoorbeeld met zuinige apparatuur en ledlampen. Alleen dat scheelt al veel energie. Als u weet hoeveel stroom uw huishouden gebruikt, berekent u eenvoudig hoeveel panelen u nodig hebt. Of u die ook kunt plaatsen, hangt af van het dakoppervlak en de ligging van het huis. Laat u adviseren over de beste oplossing en kijk ook naar buurhuizen. Hoe doen zij het?

(Drie)dubbel glas in de ramen

Dubbel glas is in veel huizen al standaard. Het beschermt niet alleen beter tegen warmte en kou, maar ook tegen geluid. HR++ kan al een flinke winst opleveren. HR staat voor Hoog Rendement. Het is een verbeterde versie van standaard dubbelglas. Simpel gezegd isoleert HR glas beter dan standaard dubbelglas. Hoe meer plusjes achter HR, hoe beter de isolatie. Bij HR+++ moeten de kozijnen er in veel gevallen eruit. Zijn de oude kozijnen rot en aan vervanging toe? Dan is dat het moment om voor triple glas te gaan. Let op: vervangt u de ramen, houd dan wel rekening met bijkomende kosten van schilderwerk of nieuwe (kunststof) kozijnen.

Vergeet de subsidiepot niet!

Vergeet vooral niet om de ISDE-subsidie aan te vragen. Die is tot 2030 ruim beschikbaar. Voor alle duurzame maatregelen (zoals warmtepompen, isolatie en elektrische kook­platen) is subsidie te vinden.

De overheid wil mensen stimuleren om zoveel mogelijk te verduurzamen. Daarom krijgt u meer geld terug als u twee of meer maatregelen neemt dan als u er één uitvoert. Bij één maatregel krijgt u ongeveer 15 procent terug. Bij twee of meerdere maatregelen is dat 30 procent.

Vraag ook subsidie aan